Finansiranje političkih stranaka u Srbiji – efekti kontrole

26. januar 2016. godina
Finansiranje političkih stranaka u Srbiji – efekti kontrole

Tokom sprovođenja revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske strankeza 2014. godinu, Državna revizorska institucija je doprinela povećanju finansijske discipline u političkim strankama, naročito u slučajevima gde je dozvoljeno opštinskim odborima raspolaganje finansijskim sredstvima, rekao je Radoslav Sretenović, generalni državni revizor. On je tokom panel diskusije „Finansiranje političkih stranaka u Srbiji – efekti kontrole“ naglasio da su predstavnici svih stranaka naglašavali da je revizija u znatnoj meri doprinela povećanju efikasnosti finansijskog upravljanja, a posebno finansijskoj disciplini.

Tokom sprovođenja revizije utvrđene su ključne nepravilnosti koje se odnose na neevidentiranje imovine, nevršenje popisa, neusaglašena potraživanja i obaveze, neadekvatan sistem interne kontrole, netačno/nerealno iskazivanje pozicija finansijskih izveštaja, istakao je Sretenović. On je dodao da su činjenice utvrđene i zaključci izvedeni isključivo na osnovu postojeće evidencije i raspoložive dokumentacije u koju su revizori imali uvid.

Državna revizorska institucija je, u cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, Socijalističkoj partiji Srbije dala sedam preporuka, Demokratskoj stranci četiri i Srpskoj naprednoj stranci tri, rekao je Sretenović. Po njegovim rečima, svim političkim strankama je ostavljen rok od 60 dana od dana uručenja konačnogizveštaja da Instituciji podnesu odazivni izveštaj o postupanju po datim preporukama.

Sretenović je najavio da će, zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku revizije, protiv odgovornih lica u političkim strankama biti podnete i odgovarajuće prijave.

Državna revizorska institucija, prvi put od osnivanja, sprovela je prošle godine reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja političkih stranaka za 2014. godinu. Izveštaji o reviziji Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke su objavljeni krajem novembra prošle godine.

Panel diskusiji prisustvovala je i Ljubica Janković Andrijević, vrhovni državni revizor u Sektoru za reviziju Narodne banke Srbije, javnih agencija i drugih korisnika javnih sredstava – sektoru koji je nadležan za sprovođenje revizija političkih stranaka.

Skup je organizovala Agencije za borbu protiv korupcije uz podršku Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast USAIDi Misije OEBS u Srbiji.