Најновије актуелности

17. 11. 2023.

Представница ДРИ одржала предавање на тему интерне финансијске контроле у јавним предузећима

Овлашћени државни ревизор, Горанка Јовановић, учествовала је на семинару који је Међународно удружење овлашћених интерних ревизора у јавном сектору организовало од 14. до 17. новембра на Златибору.

17. 11. 2023.

Одржана едукацијa за руководиоце здравствених установа

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, одржао је предавање на тему „Припремне радње за састављање финансијских извештаја“ током едукације коју су 17. новембра у Београду заједно организовале ДРИ и Комора здравствених установа Србије.          

9. 11. 2023.

Обједињени извештаји о ревизији значајни за области високог ризика

Руководство Државне ревизорске институције (ДРИ) и тимови за ревизију учествовали су 31. октобра, 1, 3, 7. и 8. новембра на обукама у вези са израдом смерница за обједињено извештавање, које обухвата планирање, препознавање међусекторских питања, дефинисање обухвата и спровођење ревизија, као и састављање обједињених извештаја.

27. 10. 2023.

Учешће председника ДРИ на састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, учествовао је на Деветом састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе, као и на семинару „Садашње катастрофе: изазови за врховне ревизорске институције“, одржаним 26. и 27. октобра у Букурешту.

26. 10. 2023.

Сусрет председника ВРИ Републике Србије и ВРИ Румуније

Председник Државне ревизорске институције Републике Србије и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, састао се данас у Букурешту са председником Рачунског суда Румуније, Михаиом Бусуиоцем.

Делегација ДРИ учествовала на састанку Контакт комитета председника ВРИ Европске уније у Лисабону

Делегација ДРИ учествовала на састанку Контакт комитета председника ВРИ Европске уније у Лисабону

Објављено: 23. 6. 2023.

Делегација Државне ревизорске институције (ДРИ) на челу са др Душком Пејовићем, председником и генералним државним ревизором, учествовала је на састанку Контакт комитета председника врховних ревизорских институција (ВРИ)  Европске уније (ЕУ) одржаном 21. и 22. јуна у Лисабону, којим је председавала ВРИ Португала.

Коришћење европских фондова, енергетска криза, климатске промене, дигитална транзиција, демографска питања, као и задуженост ЕУ биле су теме које су разматрали председници ВРИ са још 70 представника из 27 држава чланица ЕУ и Европског ревизорског суда (ЕРС). Централно питање састанка  односило се на енергију – како ВРИ могу да допринесу бољем и отпорнијем спровођењу енергетских циљева до 2030. године. Састанак је био посвећен и разговору о имплементацији плана ЕУ под називом RePowerEU, који има за циљ да пружи подршку државама чланицама ЕУ у суочавању са изазовима, као што су зависност од увоза енергије, високе и нестабилне цене енергије, претња по климатске промене и све већа глобална потражња за енергијом. На састанку је наглашена улога ВРИ, које могу допринети бољој имплементацији циљева енергетске политике ЕУ, а који се односе на повећање учешћа обновљивих извора енергије у потрошњи енергије и побољшање енергетске ефикасности у ЕУ. Поред тога, учесници годишњег састанка Контакт комитета упознали су се са развојем и изазовима у спровођењу пројеката у оквиру Механизма за опоравак и отпорност (RRF) у државама чланицама ЕУ, а представљена су и искуства држава чланица ЕУ у ревизији националних планова за опоравак и отпорност.

Делегацију ДРИ, поред др Пејовића, чинили су врховни државни ревизор, Драган Голубовић и начелник Службе за међународну сарадњу и односе са јавношћу, Ива Василић Миљић.

Представници држава кандидата за чланство у ЕУ присуствују састанцима Контакт комитета у својству посматрача.

Председавајућа и домаћин наредног састанка Контакт комитета биће ВРИ Кипра.

На маргинама састанка Контакт комитета, председник и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, одржао је и низ билатералних састанака током којих су договорени начини јачања сарадње са врховним ревизорским институцијама из других земаља.

У Лисабону је 20. јуна одржан и састанак службеника за везу Мреже ВРИ држава кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ. На састанку се разговарало о изменама Оквира за сарадњу Мреже ВРИ, којим су дефинисане улоге ВРИ чланица, структура, механизми комуникације и процедуре за функционисање Мреже. Такође,  разматрани су резултати реализованих активности, као и измене и допуне Плана рада Мреже за период 2023–2025. године.  

Логистичку подршку организацији службеног пута у Врњачку Бању пружио је пројекат „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“ који подржавају владе Немачке и Швајцарске, а спроводи Немачка организација за техничку сарадњу (ГИЗ).