Најновије актуелности

17. 6. 2024.

Наставак обука у оквиру реализације Посебног програма стручног усавршавања запослених у ДРИ за 2024. годину

Планирање ревизија, ревизијска документација, писање извештаја о ревизији, као и прикупљање доказа за писање пријава биле су теме предавања које су врховни државни ревизори, Ивица Гавриловић и Жељко Мотић, овлашћени државни ревизори, Слободан Мијаиловић и Зоран Степановић и секретар Институције, Маја Лакићевић одржали за запослене у Државној ревизорској институцији (ДРИ), у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

13. 6. 2024.

Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе

Врховна државна ревизорка у Сектору број 2, Стојанка Миловановић, одржала је данас презентацију „Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе – налази и препоруке у процесу планирања јавних набавки“ на радионици која је окупила бројне службенике за јавне набавке запослене у јединицама локалне самоуправе.

12. 6. 2024.

Представници ДРИ учесници четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор, представио је данас налазе, закључке и препоруке из Извештаја о ревизији сврсисходности пословања „Ефикасност коришћења пољопривредног земљишта у државној својини“ током четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина, који је онлајн организовала врховна ревизорска институција Летоније, председавајућа ЕУРОСАИ Радном групом за ревизију општина.

10. 6. 2024.

ДРИ укључена у глобалну иницијативу „Климатски скенер“

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор и Јелена Ивковић, виша саветница у ревизији, учествовали су од 3. до 7. јуна на радионици  за имплементацију алата „Климатски скенер“, коју је у Прагу одржала Врховна ревизорска институција (ВРИ) Бразила уз подршку ВРИ Чешке Републике, као и међународних стручњака.

6. 6. 2024.

Учешће делегације ДРИ на Другом састанку ЕУРОСАИ Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са др Душком Пејовићем, председником и генералним државним ревизором, учествовала је на Другом састанку Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ), одржаном 4. и 5. јуна у Будимпешти.

Делегација ДРИ учествовала на састанку Контакт комитета председника ВРИ Европске уније у Лисабону

Делегација ДРИ учествовала на састанку Контакт комитета председника ВРИ Европске уније у Лисабону

Објављено: 23. 6. 2023.

Делегација Државне ревизорске институције (ДРИ) на челу са др Душком Пејовићем, председником и генералним државним ревизором, учествовала је на састанку Контакт комитета председника врховних ревизорских институција (ВРИ)  Европске уније (ЕУ) одржаном 21. и 22. јуна у Лисабону, којим је председавала ВРИ Португала.

Коришћење европских фондова, енергетска криза, климатске промене, дигитална транзиција, демографска питања, као и задуженост ЕУ биле су теме које су разматрали председници ВРИ са још 70 представника из 27 држава чланица ЕУ и Европског ревизорског суда (ЕРС). Централно питање састанка  односило се на енергију – како ВРИ могу да допринесу бољем и отпорнијем спровођењу енергетских циљева до 2030. године. Састанак је био посвећен и разговору о имплементацији плана ЕУ под називом RePowerEU, који има за циљ да пружи подршку државама чланицама ЕУ у суочавању са изазовима, као што су зависност од увоза енергије, високе и нестабилне цене енергије, претња по климатске промене и све већа глобална потражња за енергијом. На састанку је наглашена улога ВРИ, које могу допринети бољој имплементацији циљева енергетске политике ЕУ, а који се односе на повећање учешћа обновљивих извора енергије у потрошњи енергије и побољшање енергетске ефикасности у ЕУ. Поред тога, учесници годишњег састанка Контакт комитета упознали су се са развојем и изазовима у спровођењу пројеката у оквиру Механизма за опоравак и отпорност (RRF) у државама чланицама ЕУ, а представљена су и искуства држава чланица ЕУ у ревизији националних планова за опоравак и отпорност.

Делегацију ДРИ, поред др Пејовића, чинили су врховни државни ревизор, Драган Голубовић и начелник Службе за међународну сарадњу и односе са јавношћу, Ива Василић Миљић.

Представници држава кандидата за чланство у ЕУ присуствују састанцима Контакт комитета у својству посматрача.

Председавајућа и домаћин наредног састанка Контакт комитета биће ВРИ Кипра.

На маргинама састанка Контакт комитета, председник и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, одржао је и низ билатералних састанака током којих су договорени начини јачања сарадње са врховним ревизорским институцијама из других земаља.

У Лисабону је 20. јуна одржан и састанак службеника за везу Мреже ВРИ држава кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ. На састанку се разговарало о изменама Оквира за сарадњу Мреже ВРИ, којим су дефинисане улоге ВРИ чланица, структура, механизми комуникације и процедуре за функционисање Мреже. Такође,  разматрани су резултати реализованих активности, као и измене и допуне Плана рада Мреже за период 2023–2025. године.  

Логистичку подршку организацији службеног пута пружио је пројекат „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“ који подржавају владе Немачке и Швајцарске, а спроводи Немачка организација за техничку сарадњу (ГИЗ).