Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

Image not exists

Др Пејовић одржао излагање на састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику

Објављено: 5. 12. 2022.

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, одржао је излагање на онлајн састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику за праћење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) Србије Европској унији (ЕУ).

На онлајн састанку, др Пејовић је говорио о унапређењу односа и сарадње ДРИ са Народном скупштином, реализацији циљева Стратешког плана ДРИ током 2022. године, као и о тренутном радном окружењу ДРИ у вези са канцеларијским простором Институције.

Државна ревизорска институција, према речима др Пејовића, континуирано унапређује однос са Народном скупштином кроз представљање извештаја на пленарним седницама, седницама надлежног Одбора у седишту и ван седишта, кроз представљање извештаја о ревизији завршног рачуна буџета Републике Србије, као и друга значајна питања.

Говорећи о стратешким циљевима ДРИ за 2022. годину, др Пејовић је истакао да је Институција у потпуности испунила све циљеве планиране за текућу годину. У оквиру Циља 1, ревизијама пословања које се спроводе 2022. године обухваћено је седам потциљева, колико је било и планирано, а циљна вредност која се односи на удео ревизија пословања у годишњем програму ревизије ДРИ је премашена и износи 63% у односу на планираних 55%.  У оквиру Циља 2, ревизијама пословања које се спроводе у току 2022. године обухваћено је пет  потциљeва, колико је било и планирано. У оквиру Циља 3, реализоване су бројне активности, од којих се најзначајније односе на повећање броја обука за запослене, увођење нових врста ревизије, унапређење праћења спровођења препорука ревизије, аутоматизацију поступка ревизије и друго. 

„Указујемо на то да питање радног окружења, односно простора у коме раде запослени у ДРИ у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, до сада није адекватно и трајно решено“, рекао је др Пејовић. Тек је недавно, на адекватан и трајан начин, решен пословни простор за запослене у ДРИ са местом рада у Нишу.

Поред др Пејовића, састанку испред Државне ревизорске институције присуствовали су – секретар Институције, Милена Милинковић, начелник Службе за међународну сарадњу и односе са јавношћу, Ива Василић Миљић и виши саветник за пројекте и европске интеграције, Томислав Јовановић.

На састанку су учествовали и представници Министарства финансија, Министарства привреде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства правде, као и представници Фискалног савета, Народне банке Србије и Републичког завода за статистику. Такође, састанак су пратили и представници Министарства за европске интеграције, Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије ЕУ и Делегације ЕУ у Републици Србији.