Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

ДРИ укључена у глобалну иницијативу „Климатски скенер“

ДРИ укључена у глобалну иницијативу „Климатски скенер“

Објављено: 10. 6. 2024.

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор и Јелена Ивковић, виша саветница у ревизији, учествовали су од 3. до 7. јуна на радионици  за имплементацију алата „Климатски скенер“, коју је у Прагу одржала Врховна ревизорска институција (ВРИ) Бразила уз подршку ВРИ Чешке Републике, као и међународних стручњака.

Иницијативу под називом „Климатски скенер“, којој се придружила и Државна ревизорска институција, покренула је ВРИ Бразила, као председавајућа Међународном организацијом врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ), заједно са ИНТОСАИ Радном групом за ревизију животне средине.

Овај иновативни пројекат има за циљ развој алата за брзу процену деловања националних влада у погледу климатских промена. Наиме, овај алат ће послужити као компас ВРИ како да ревидирају комплексна питања у области климатских промена, кроз стандардизоване процене земаља учесница, што ће, на крају, довести до заједничких резултата у глобалној слици у погледу климатских акција влада широм света.

Алат „Климатски скенер“ производи информације које помажу ВРИ у планирању ревизија у области климатских промена и омогућава ВРИ брзу процену имплементације у вези са програмима климатских промена. Овај алат ће омогућити и размену знања ревизора, као и јачање улоге ИНТОСАИ у области климатских промена.

Учесници радионице упознати су са техничким могућностима које су укључене у структурирање платформе која ће послужити за стандардизацију информација и анализа неопходних за увођење „Климатског скенера“.