Најновије актуелности

17. 11. 2023.

Представница ДРИ одржала предавање на тему интерне финансијске контроле у јавним предузећима

Овлашћени државни ревизор, Горанка Јовановић, учествовала је на семинару који је Међународно удружење овлашћених интерних ревизора у јавном сектору организовало од 14. до 17. новембра на Златибору.

17. 11. 2023.

Одржана едукацијa за руководиоце здравствених установа

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, одржао је предавање на тему „Припремне радње за састављање финансијских извештаја“ током едукације коју су 17. новембра у Београду заједно организовале ДРИ и Комора здравствених установа Србије.          

9. 11. 2023.

Обједињени извештаји о ревизији значајни за области високог ризика

Руководство Државне ревизорске институције (ДРИ) и тимови за ревизију учествовали су 31. октобра, 1, 3, 7. и 8. новембра на обукама у вези са израдом смерница за обједињено извештавање, које обухвата планирање, препознавање међусекторских питања, дефинисање обухвата и спровођење ревизија, као и састављање обједињених извештаја.

27. 10. 2023.

Учешће председника ДРИ на састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, учествовао је на Деветом састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе, као и на семинару „Садашње катастрофе: изазови за врховне ревизорске институције“, одржаним 26. и 27. октобра у Букурешту.

26. 10. 2023.

Сусрет председника ВРИ Републике Србије и ВРИ Румуније

Председник Државне ревизорске институције Републике Србије и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, састао се данас у Букурешту са председником Рачунског суда Румуније, Михаиом Бусуиоцем.

Јавне набавке – област високог ризика

Јавне набавке – област високог ризика

Објављено: 20. 4. 2023.

„Државна ревизорска институција препознала је јавне набавке као област високог ризика, због чега им је временом давала све већи простор у ревизијама“, изјавио је данас др Душко Пејовић, председник ДРИ и генерални државни ревизор.

Говорећи у уводном делу скупа, који је у Београду окупио представнике 14 јединица локалних самоуправа, др Пејовић је нагласио да је обухват ревидираних јавних набавки у 2022. години износио 150,06 милијарди динара, док су неправилности утврђене у износу од 28 милијарди динара.

„У 2022. години ДРИ је почела да саставља обједињене извештаје, односно налазе и препоруке из извештаја о ревизијама спроведеним на исту тему. Тако је ДРИ представила два обједињена извештаја – налазе и препоруке из 15 извештаја о ревизији правилности и сврсиходности планирања јавних набавки у јединицама локалних самоуправа код директних корисника буџетских средстава, као и из девет извештаја о правилности и ефикасности поступака јавних набавки у установама ученичког стандарда“, истакао је др Пејовић.

Како је објаснио др Пејовић, циљ обједињавања извештаја је препознавање неправилности које се понављају без обзира на различите субјекте ревизије.

„Ове године обједињеним извештавањем биће обухваћене јавне набавке у домовима здравља и јавним предузећима“, поручио је др Пејовић.

У уводном делу састанка говорила је и Стојанка Миловановић, врховни државни ревизор у Сектору број 2.

Дводневни догађај организовала је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) за партнере на Пројекту за унапређење јавних набавки чији је циљ постављање оквира сарадње и пружања стручне помоћи на локалном нивоу за планирање, спровођење и праћење фер, транспарентних и конкурентних поступака јавних набавки.