Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

Image not exists

Одржана радионица о ревизијском узорковању, оцени ризика и извештавању у ревизији

Објављено: 29. 11. 2013.

Представници Заједничке радне групе за сарадњу интерних и екстерних ревизора одржали су у Народној скупштини дводневну радионицу о ревизијском узорковању, оцени ризика и извештавању у ревизији.

Узорковање је основна техника у ревизији која има за циљ постизање ефикасног коришћења ресурса ревизије, рекао је Радослав Сретеновић, председник Државне ревизорске институције. Он је додао да с обзиром да су ресурси за вршење ревизије и у оквиру Државне ревизорске институције и у јединицама интерне ревизије ограничени, узорковање представља инструмент за покривање максималног броја организација, а да се при том не изгуби дубина ревизије.

Сретеновић је подсетио да су Државна ревизорска институција и Централна јединица за хармонизацију Министарства финансија основале заједничку радну групу чији је циљ јачање сарадње у областима од заједничког интереса.

Горан Цвејић, помоћник министар финансија нагласио је да Централна јединица за хармонизацију и Државна ревизорска институција од оснивања добро сарађују.

Да бисмо унапредили сарадњу државни ревизори би требало да препознају рад интерних ревизора, а интерни ревизори да препознају начин комуникације са екстерним ревизорима, поручио је Цвејић.

Улрика Клингенстиерна, виши саветник у СИГМА нагласила је да су ревизијско узорковање, оцена ризика и извештавању у ревизији важне теме и за интерне и за екстерне ревизоре. Она је додала да је интерни и екстерени ревизори треба да сарађују узајамно поштујући своје професије.

О ревизијском узорковању говорили су Брорд Ван Вестинг, представник Холандског ревизорског суда и стални твининг саветник у Државној ревизорској институцији, Најџел Пени, представник Канцеларије генералног ревизора Велике Британије и Драган Стојановић, начелник Службе за ИТ у Државној ревизорској институцији.

Лиам Фицпатрик, стручњак СИГМА говорио је о оцени ревизијског ризика.

О извештавању у ревизији говорио је, такође стручњак СИГМА Мајкл Гилфојл.

Радионици су присуствовали представници Државне ревизорске институције, Централне јединице за хармонизацију, СИГМА, интерни ревизори (представници министарстава, јавних предузећа, фондова, агенција) и представници Канцеларије за ревизију система управљања средствима ЕУ.

Техничку и финансијску подршку одржавању радионице пружила је СИГМА.