Најновије актуелности

21. 3. 2023.

Представници ДРИ учесници обуке за ревизоре сврсисходности пословања одржане у Бањалуци

Врховни државни ревизор Стојанка Миловановић и овлашћени државни ревизор Никола Стефановић учествовали су данас на обуци за ревизоре сврсисходности пословања, одржанoj у Бањалуци у организацији Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

21. 3. 2023.

Одржан састанак представника ДРИ и Државног завода за ревизију Републике Северне Македоније поводом спровођења заједничке ревизије

Данас је у Скопљу одржан састанак поводом спровођења заједничке ревизије сврсисходности пословања на ком су учествовали др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор и Максим Ацевски, главни државни ревизор Државног завода за ревизију Републике Северне Македоније, са сарадницима.

16. 3. 2023.

Уручено пет ИНТОСАИ сертификата запосленима ДРИ

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције, уручио је данас Наталији Паушић, државном ревизору, Милошу Мандушићу и Николи Стојановићу, вишим саветницима, Александру Глигоријевићу, самосталном саветнику и Јовану Дабовићу, саветнику у ревизији, међународне сертификате за ревизоре јавног сектора које издаје Развојна иницијатива Међународне организације врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ).

8. 3. 2023.

Одржана радионица о састављању обједињених извештаја у ревизији

Државна ревизорска институција (ДРИ) одржала је у Београду од 28. фебруара до 8. марта радионицу у вези са састављањем обједињених извештаја током које су представљена два обједињена извештаја – налази и препоруке из 15 извештаја о ревизији правилности и сврсиходности планирања јавних набавки у јединицама локалних самоуправа код директних корисника буџетских средстава, као и из девет извештаја о правилности и ефикасности поступака јавних набавки у установама ученичког стандарда.

3. 3. 2023.

Представницa ДРИ стажистa у Европском ревизорском суду

Млађa саветница у ревизији, Марина Петровић, започела је 1. марта 2023. године програм стажирања у Европском ревизорском суду (ЕРС) у Луксембургу. Заједно са колегама стажистима из врховних ревизорских институција Албаније, Молдавије и Турске, представница ДРИ боравиће у ЕРС до 31. јула ове године.

 

Потписан Споразум о спровођењу паралелне ревизије сврсисходности пословања у области родне равноправности

Потписан Споразум о спровођењу паралелне ревизије сврсисходности пословања у области родне равноправности

Објављено: 24. 2. 2023.

Челници Државне ревизорске институције Републике Србије, др Душко Пејовић,  Државне ревизорске институције Црне Горе, Никола Н. Ковачевић, Канцеларије за ревизију институција Босне и Херцеговине, Хрвоје Твртковић, Уреда за ревизију институција у Федерацији Босне и Херцеговине, Џевад Некић, и Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, Јово Радукић, потписали су данас у Београду Споразум о споровођењу паралелне ревизије у области родне равноправности, чиме су се усагласили да ће током 2023. године спровести ревизију сврсисходности пословања чији је радни назив „Остваривање родне равноправности“.

Приликом потписивања споразума др Душко Пејовић, председник и генерални државни ревизор, нагласио је да су унапређење родне равноправности и побољшан положај жена и мушкараца у Србији препознати као један од приоритета Владе Републике Србије.

„Родна равноправност је предуслов развоја нашег друштва и сви грађани и грађанке треба да имају једнаке шансе да остваре своје пуне потенцијале и да се њихова понашања, потенцијали и потребе једнако вреднују у друштву, а да дискриминиција по основу пола и рода буде искорењена“, поручио је др Пејовић.

Како је предвиђено Споразумом, свака Институција ће ревизију спроводити на свом подручју, у складу са релевантним законодавством и стручним саопштењима Међународне организације врховних ревизорских институција (INTOSAI). По завршетку ревизије, свака потписница Споразума израдиће сопствени извештај o спроведеној ревизији сврсисходности пословања.

Државна ревизорска институција Републике Србије, како су се сагласиле потписнице споразума, биће координатор спровођења активности за ову ревизију.

Паралелна ревизија сврсисходности пословања спроводи се у области родне равноправности – Циља одрживог развоја 5 – „Постићи родну равнопарвност и оснаживати све жене и девојчице“.

Подршку у реализацији пројектних активности потписницама Споразума пружаће Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), док ће финансијску подршку целокупном пројекту пружити Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).