Најновије актуелности

19. 2. 2024.

Представљен Обједињени извештај о ревизији правилности и сврсисходности пословања „Правилност и ефикасност поступка јавних набавки у установама средњег образовања”

У циљу рационалнијег коришћења јавних средстава, потребно је да средње стручне школе успоставе ефикаснији систем набавки, нарочито у делу планирања набавки и праћењу извршења уговора, што би могло допринети побољшању услова образовања и васпитања у погледу простора, опреме и наставних средстава, речено је на данашњој конференцији за медије Државне ревизорске институције (ДРИ).

Представници ДРИ  учесници другог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Представници ДРИ учесници другог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Објављено: 14. 9. 2023.

Представници Државне ревизорске институције учествовали су на другом мастеркласу о методолошким питањима у ревизији општина. Онлајн платформа за размену и анализу примера из стварног живота и приступа актуелним методолошким питањима у ревизији правилности и сврсисходности пословања одржана је 14. септембра на тему „Формулисање критеријума ревизије: изазови и успеси“.

Током мастеркласа, врховна ревизорска институција (ВРИ) Израела поделила je студију случаја о утврђивању критеријума ревизије. Као део ревизорских задатака о улози и понашању интерних ревизора локалних власти, ВРИ Израела је испитала квалитет њихових извештаја о интерној ревизији.

Током скупа, ВРИ Летоније поделила је студије случаја из две недавне ревизије општинских предузећа и управљања људским ресурсима у општинама.

Испред Државне ревизорске институције на скупу су учествовали овлашћени државни ревизор Александра Маринковић Наумовски, државни ревизори Мирослав Митровић и Стојан Оташевић, виши саветници Милена Лековић, Игор Боца, Јелена Дамјановић, Милош Мандушић, Јован Вуковић и Ивана Јевтовић.

Мастерклас, који је окупио 40 ревизора из 14 ВРИ, организован је са циљем да створи окружење за размену информација о методолошким питањима. Овакав скуп  представља прилику за испуњење мисије ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина и градова  (ЕУРОСАИ ТФМА) – формирање отворене платформе за размену најбољих пракси и искустава у циљу побољшања квалитета, продуктивности и вредности процеса ревизије, тако да рад ВРИ даје највећу додатну вредност грађанима.