Најновије актуелности

17. 6. 2024.

Наставак обука у оквиру реализације Посебног програма стручног усавршавања запослених у ДРИ за 2024. годину

Планирање ревизија, ревизијска документација, писање извештаја о ревизији, као и прикупљање доказа за писање пријава биле су теме предавања које су врховни државни ревизори, Ивица Гавриловић и Жељко Мотић, овлашћени државни ревизори, Слободан Мијаиловић и Зоран Степановић и секретар Институције, Маја Лакићевић одржали за запослене у Државној ревизорској институцији (ДРИ), у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

13. 6. 2024.

Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе

Врховна државна ревизорка у Сектору број 2, Стојанка Миловановић, одржала је данас презентацију „Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе – налази и препоруке у процесу планирања јавних набавки“ на радионици која је окупила бројне службенике за јавне набавке запослене у јединицама локалне самоуправе.

12. 6. 2024.

Представници ДРИ учесници четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор, представио је данас налазе, закључке и препоруке из Извештаја о ревизији сврсисходности пословања „Ефикасност коришћења пољопривредног земљишта у државној својини“ током четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина, који је онлајн организовала врховна ревизорска институција Летоније, председавајућа ЕУРОСАИ Радном групом за ревизију општина.

10. 6. 2024.

ДРИ укључена у глобалну иницијативу „Климатски скенер“

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор и Јелена Ивковић, виша саветница у ревизији, учествовали су од 3. до 7. јуна на радионици  за имплементацију алата „Климатски скенер“, коју је у Прагу одржала Врховна ревизорска институција (ВРИ) Бразила уз подршку ВРИ Чешке Републике, као и међународних стручњака.

6. 6. 2024.

Учешће делегације ДРИ на Другом састанку ЕУРОСАИ Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са др Душком Пејовићем, председником и генералним државним ревизором, учествовала је на Другом састанку Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ), одржаном 4. и 5. јуна у Будимпешти.

Представник ДРИ учесник Пролећног семинара ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине

Представник ДРИ учесник Пролећног семинара ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине

Објављено: 29. 5. 2023.

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор, учествовао је на Пролећном семинару ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине одржаном 26. и 27. маја у Варшави и онлајн у организацији Врховне ревизорске институције (ВРИ) Пољске.

Скуп под називом „Климатске промене – напредак остварен у напорима за прилагођавање“ отворио је Маријан Банаш, председавајући ЕУРОСАИ Радне групе и председник ВРИ Пољске. На семинару су говорили и представници Европског ревизорског суда, Европске комисије Генералног директората за климатску политику, Европске агенције за животну средину, Европског регионалног центра за екохидрологију под покровитељством УНЕСКА, ИНТОСАИ Радне групе за ревизију животне средине, као и представници бројних европских ВРИ и ВРИ Бразила који су представили своја искуства у ревизијама спроведеним на тему климатских промена и у напорима за прилагођавање климатским променама.

На састанку у Варшави разговарало се о резултатима недавних ревизија Европског ревизорског суда и ВРИ, који се, између осталих, односе на транспарентност средстава за контролу климатских промена и прилагођавање привреде, ефективност напора предузетих у пољопривредном сектору у Словенији, учешће ВРИ Бугарске у обликовању и развоју климатске политике, евалуацију напора земаља чланица ЕУ на прилагођавању из угла Европске агенције за животну средину.

Како је речно на скупу, ВРИ би требало да утврде колики напредак је остварен у напорима за прилагођавање климатским променама, релевантност мера прилагођавања, као и финансирање целокупних напора. Учесници догађаја договорили су и активности у вези са спровођењем глобалне заједничке ревизије ИНТОСАИ Радне групе за ревизију животне средине о активностима прилагођавања климатским променама.