Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе

Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе

Објављено: 13. 6. 2024.

Врховна државна ревизорка у Сектору број 2, Стојанка Миловановић, одржала је данас презентацију „Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе – налази и препоруке у процесу планирања јавних набавки“ на радионици која је окупила бројне службенике за јавне набавке запослене у јединицама локалне самоуправе.

На скупу у Београду, који је организовала Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) под називом „Јачање капацитета локалних самоуправа за спровођење јавних набавки“, Миловановић је представила најчешће неправилности у области јавних набавки у ревизијама јединица локалних самоуправа.

„Током ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе утврдили смо, између осталих, неправилности које се односе на јавне набавке које нису планиране и/или које су извршене без спроведеног поступка, неправилности које се односе на врсту поступака јавних набавки, неправилности у поступцима планирања јавних набавки и  неправилности у поступцима покретања јавних набавки“, истакла је Миловановић.

У другом делу презентације, Миловановић је представила закључке, препоруке и кључну поруку Обједињеног извештаја о ревизијама правилности и сврсисходности  пословања „Правилности и ефикасности планирања јавних набавки у јединицама локалне власти код директних корисника буџетских средстава“.

Обједињеним извештајем о ревизији правилности и сврсисходности пословања обухваћене су активности у вези са планирањем јавних набавки у 2020, 2021. и 2022. години у 14 општина и једној градској општини на територији Београда. У 15 поступака ревизије на тему „Правилности и ефикасности планирања јавних набавки у јединицама локалне власти код директних корисника буџетских средстава“, дато је 45 закључака и 180 налаза, а субјектима ревизије упућена је 131 препорука.

„У ревизијама које је Државна ревизорска институција спровела у 2020. и 2021. години, у делу правилности пословања на тему јавних набавки, од 36 локалних власти, код њих десет, односно код 28 одсто ревидираних субјеката, утврђене су неправилности у вези са истраживањем и испитивањем тржишта, односно документовањем спроведених активности“, нагласила је Миловановић.