Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.Сертификација IDEA стручњака

Објављено: 6. 11. 2013.

Председник Државне ревизорске институције, Радослав Сретеновић, уручио је данас осам сертификата ревизорима Државне ревизорске институције који су похађали обуку о посебном софтверу који се користи током ревизије рачунарских података. Реч је о IDEA софтверу (Interactive Data Extraction and Analysis – Интерактивна екстракција и анализа података) који представља моћан инструмент за испитивање великих количина компјутерских трансакција. Овај софтвер омогућава препознавање сумњивих трансакција, грешака и нарушавања контрола. Такође, омогућава узорковање, односно статистичке методе за избор података за дубинску ревизију. Увођење софтвера и ова обука предствља део ЕУ твининг пројекта ’’Јачање капацитета Државне ревизорске институције’’ у оквиру ког Државна ревизорска институција добија подршку сестара институција из Холандије и Велике Британије.

Предавач лиценциран од стране произвођача IDEA софтвера, Франсоа Годе (Francois Godet), одржао је обуку уз подршку Службе за ИТ Државне ревизорска институције. Сертификат делимично квалификује кандидате као сертификоване IDEA стручњаке, што је звање признато у међународној рачуноводственој и ревизорској пракси. Брорд ван Вестинг (Brord van Westing), стални твининг саветник на овом Пројекту, такође је честитао кандидатима и изразио мишљење да Државна ревизорска институција сада има снажан алат за подршку ревизији у компјутеризованом окружењу.