Најновије актуелности

19. 2. 2024.

Представљен Обједињени извештај о ревизији правилности и сврсисходности пословања „Правилност и ефикасност поступка јавних набавки у установама средњег образовања”

У циљу рационалнијег коришћења јавних средстава, потребно је да средње стручне школе успоставе ефикаснији систем набавки, нарочито у делу планирања набавки и праћењу извршења уговора, што би могло допринети побољшању услова образовања и васпитања у погледу простора, опреме и наставних средстава, речено је на данашњој конференцији за медије Државне ревизорске институције (ДРИ).Сусрет председника врховних ревизорских институција Србије и Италије

Објављено: 18. 5. 2012.

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић састао се у Риму са председником Рачунског суда Италије Луиђијем Ђампаолинијем. Два председника су, током званичног билатералног састанка, разговарала о организационим структурама и надлежностима двеју институција и могућим областима за успостављање билатералне сарадње.

У Риму је одржан и састанак официра за везу Мреже врховних ревизорских институција (ВРИ) држава приступница, кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у Европској унији и Европског ревизорског суда. На скупу, којим је председавала ВРИ Македоније, између осталог, разматран је извештај о Радионици о ревизији завршног рачуна буџета и консолидованих финансијских извештаја, која је, крајем прошле године, одржана у Београду. Извештај о Радионици поднела је ВРИ Србије, уз подршку Европског ревизорског суда и Заједничке радне групе за ревизијске активности. Официри за везу разматрали су и последње припреме за Семинар о квалитету ревизије који је одржан у Прагу.
Учесници скупа сагласили су се да су радионице на нивоу експерата јако корисне и да представљају добру основу за унапређење рада врховних ревизорских институција. На скупу су разматране и теме за будуће активности Мреже, после 2012. године, као што су стратешко планирање и анализа ризика, ревизија јавних набавки, улога ВРИ у борби против превара и корупције.

У главном граду Италије одржан је и састанак официра за везу врховних ревизорских институција Европске уније. Скупу, којим је председавала ВРИ Италије, официри за везу Мреже ВРИ држава приступница, кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у Европској унији и Европског ревизорског суда присуствовали су у својству активних посматрача.