Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

Учешће делегације ДРИ на Другом састанку ЕУРОСАИ Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену

Учешће делегације ДРИ на Другом састанку ЕУРОСАИ Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену

Објављено: 6. 6. 2024.

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са др Душком Пејовићем, председником и генералним државним ревизором, учествовала је на Другом састанку Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ), одржаном 4. и 5. јуна у Будимпешти.

У уводном говору, Ласло Виндиш, председник ВРИ Мађарске, нагласио је да институција на чијем је челу даје велики значај спровођењу методологије за ревизије у реалном времену и захвалио се ВРИ Италије на оснивању ове пројектне групе.

Током дискусије на састанку, др Пејовић се сложио да је спровођење ревизија у реалном времену од великог значаја, имајући у виду да се спровођењем оваквих ревизија благовремено, односно током реализације ревидираног пројекта или програма, предузимају активности на спречавању штетних последица које могу бити изазване даљом реализацијом утврђених неправилности или несврсисходности.  Такође, указао је и на један од потенцијалних проблема који се може јавити приликом спровођења ревизија у реалном времену, односно, да може доћи до ризика да ревизор давањем препорука за отклањање утврђене неправилности или несврсисходности, пређе из улоге онога ко контролише у улогу саветника, имајући у виду да се ове ревизије спроводе у току реализације одређеног пројекта или програма код субјекта ревизије. На крају је истакао и потребу да се, приликом израде будућих смерница за ове ревизије, имају у виду и различитости и специфичности законодавних оквира којима је уређено пословање врховних државних институција.

На маргинама овог догађаја, др Душко Пејовић је одржао билатерални састанак са Ласлом Виндишем, на коме су договорене наредне активности у билатералној сарадњи, а једна од њих је и спровођење потенцијалне паралелне ревизије. Оба председника су назначила спремност за јачање сарадње и размену информација, што би било од користи за обе Институције.

На дводневном скупу, који је организовала врховна ревизорска институција (ВРИ) Мађарске, учествовали су представници 19 ВРИ који су поделили своја знања, искуства, добре праксе и методологије у области ревизије у реалном времену. Наше искуство и знање у овој области  колегама других ВРИ представио је и Жељко Мотић,  врховни државни ревизор у  Сектору 3.

У делегацији ДРИ био је и Томислав Јовановић, виши саветник за пројекте и европске интеграције у Служби за међународну сарадњу и односе са јавношћу.

ЕУРОСАИ Пројектну групу за користи и методологије ревизије у реалном времену основала је ВРИ Италије, a први састанак одржан је у Риму, у мају 2023. године.